Moet ik mijn stabilisatorstang vervangen?

Onderdelen voor diverse auto's

Niet elke auto heeft een stabilisatorstang en sommige auto’s hebben er twee. Het is een brede-cilindrische stang gemaakt van staal en in de vorm van een U. Deze stang is via armen verbonden met de linker- en rechterwielen. Met de stang wordt de auto gestabiliseerd, als de auto stabiliteit verliest bij bijvoorbeeld scherpe bochten of onregelmatigheden in de weg. De stabilisatoren zullen echter niet altijd in werking komen. In dit artikel vertellen we je meer over de stabilisatorstang en wanneer het nodig is om deze stang te vervangen.

Onderdelen auto

Waarvoor dient een stabilisatorstang?

Zoals we hierboven al hebben uitgelegd helpt een stabilisatorstang met het stabiliseren van de auto. De stang is met verbindingsstangen met rubber verbonden aan de ophanging bij de wielen. Op die manier wordt het mogelijk om te roteren. In een bocht zorgt deze stang ervoor dat de auto niet op de zijkant terecht komt, maar op de weg blijft. Is de stang te strak gemonteerd of ruw? Dit zul je merken tijdens het rijden in de auto. Drempels zullen dan ruw aanvoelen.

Hoe weet ik of mijn stabilisatorstang kapot is?

Als je stabilisatorstang kapot is, kun je dit aan verschillende factoren merken. Zo wordt het lastiger om te stuur en kan je stuurwiel los gaan zitten. Als je een bocht maakt, hoor je een piepend geluid en gaat de auto heel erg naar één kant leunen.

Onderdelen voor diverse auto's

Rijden met een kapotte stabilisatorstang

Het is sterk af te raden om te blijven rijden met een kapotte stabilisatorstang. Je auto kan dan namelijk geheel op zijn kant gaan bij het maken van een scherpe bocht. Ben je toch genoodzaakt om nog even door te rijden? Doe dit dan heel voorzichtig en neem geen scherpe bochten.

Stabilisatorstang vervangen

Bij sommige auto’s is een stabilisatorstang heel makkelijk te vervangen. Soms hoeft niet de gehele stang vervangen te worden, maar alleen de verbindingen van de stang. In sommige gevallen is het moeilijker en dan is het aan te raden om naar een specialist te gaan.

Related Post